Prof. Dr. Aynur Özge
Hani bazı kişiler vardır etrafınızda; sürekli endişelidirler. Kolayca sinirlenirler. Her konuda olumsuz bir yön bulur ve en çok da “Çok gülme bak ağlarsın!” gibi atasözlerine atıfta bulunurlar.
Doğmamış torunları için dahi endişe edecek bir yön bulurlar. “Böyle yapma” dediğinizde de size “Elimde değil, huyum bu” derler ve gerçekten değişemeyeceklerini düşünürler. Bugün sizlerle bu kişiler üzerinden kaygı ve demans arasındaki ilişkiyi ele alacağız. Araştırmalar, kaygının demans riskini artırabileceğini gösteriyor. Ancak, bu riski azaltmak için yapılabilecek birçok şey var. Gelin, bu konuyu detaylıca inceleyelim.
Kaygı, beyindeki kimyasal dengesizliklere ve uzun vadede beyin yapısında değişikliklere neden olabilir. Yapılan araştırmalar, kronik kaygı ve yeni başlayan kaygının, demans riskini artırabileceğini göstermiştir. Hunter Community Study’de, kronik kaygının demans riskini 2.8 kat, yeni başlayan kaygının ise 3.2 kat artırdığı bulunmuştur. Kaygının beyindeki amiloid protein seviyelerini ve tau proteinlerini artırarak Alzheimer hastalığına yol açabileceği düşünülmektedir. (Anxiety Raises Dementia Risk, Neuroscience News)
Yaşlandıkça, kaygı bozukluklarının görülme sıklığı da artar. Özellikle yaşa bağlı bilişsel değişiklikler, sağlık sorunları ve sosyal izolasyon, kaygı düzeylerini artırabilir. Bu tür kaygı, bilişsel işlevlerin bozulmasına ve demans riskinin artmasına katkıda bulunabilir.
Lancet Komisyonu’nun raporu, kaygının demans riskini artırabileceğini vurgulamaktadır. Bu rapora göre, kaygı bozuklukları olan bireylerde demans gelişme riski daha yüksektir. Raporda, kaygının kontrol altına alınmasının demans riskini azaltabileceği belirtilmiştir (https://www.thelancet.com/commissions/dementia-prevention-intervention-care).
Sevgili okuyucular, kaygı ve demans arasındaki ilişkiyi göz ardı etmeyin. Kaygıyı yönetmek, sadece ruh sağlığınızı değil, beyin sağlığınızı da korur. Unutmayın ki, sağlıklı bir zihin, mutlu bir yaşamın anahtarıdır. Kendinize iyi bakın ve kaygıyı azaltmak için bu önerileri hayatınıza dahil edin, gerektiği durumlarda yardım almaktan çekinmeyin. Unutmayın en kötüsü keskin sirkenin küpüne zarar vermesi misali beyninizin zarar görmesidir.
Sevgi ve sağlıkla kalın.