İnsan vücudunda hareketi sağlayan sinir uçları ile hareketi gerçekleştiren kas arasındaki iletişim sistemindeki özel bir hasara bağlı olarak oluşan bir hastalıktır. Göz hareketini sağlayan, çiğneme ve yutmayı sağlayan kaslar başta olmak üzere tüm vücut kaslarında yorulmakla artıp, dinlemekle azalan kas güzsüzlüğü en temel bulgusudur. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte bağışıklık sisteminde oluşan bir yanlış anlama sorumlu, sinir kas kavşağında gerekli olan bir algıç (reseptör) yanlışlıkla kapatılır. Bu nedenle de ardarda kas kasılmasında giderek performans kaybı dikkati çeker. Bazı hastalarda yanlış anlamaya sebep olacak maddeler göğüs kemiğinin altında önemini kaybetmiş bir bez olan “Timus” bezinin gereğinden fazla çalışmasıdır. Bazen de bu bezin tümörü (TİMOMA) sebep olabilir.
MG kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. En çok 20-40 yaş arasında olmak üzere her yaşta görülebilir. Pek çok değişik türü vardır. Zamanında teşhis edilirse tedavi edilebilen bu hastalık eğer teşhis edilmezse hastaların %10’unda ölüme götürebilen krizlere sebep olur. Yakın takip ve doğru tedavi ile hastalar günlük yaşamdan kopmadan sağlıklı bir süreç yaşayabilirler.
Myasteni hastaları herhangi bir müdahale (örneğin diş çekimi) veya ameliyat öncesinde bu durumu doktorlarına bildirmelidirler. Ayrıca aşağıdaki ilaçlar myasteni krizlerini tetikleyebileceği için herhangi bir durumda ilaç yazdıracakları doktora hastalıkları hakkında bilgi vermeleri yararlı olur.
Myasetia Graviste dikkat edilmesi gereken ilaçlar;
Bazı antibiyotikler
Polimiksin
Kinin Antiaritmik ve Beta-Blokerler
Bazı antiepileptikler (Fenitoin)
Bazı anestezikler (Kürar ve türevleri)
Morfin ve diğer narkotik analjezikler
Sakinleştirici (Trankilizan) ve Barbitüratlar
Lityum
Magnezyumlu laksatifler ve antiasidler
D-penisilamin
Östrojen içeren preparatlar.