Evde Migren Tedavisinin İpuçları

Evde Migren Tedavisinin İpuçları

Nedir migren? Uygun genetik yatkınlığı olan bireylerde uygun çevresel uyaranlar olduğunda yaşanan özgün başağrısı ataklarıdır. Günümüzde başağrısının en sık görülen nedeni olması bir yana 50 yaş altında en sık görülen, bireylerin iş ve güç performanslarını bozan en önemli on hastalık arasındadır. Öte yandan bu yaş grubunda en sık görülen beyin hastalığıdır. Bu nedenledir ki Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Nöroloji Federasyonu 2020 yılının 22 Temmuz günü olan Beyin Günü etkinliklerini Migren’e adamış, aynı zamanda tüm dünyada konuya ait farkındalık etkinlikleri düzenlenmiştir.

Migrenin en önemli tetikleyicileri arasında azalmış egzersiz, bozulan uyku düzeni, değişen beslenme alışkanlığı ve artan stres sayılabilir. Pandemi nedeniyle evde kaldığımız günler bu tetikleyiciler başta olmak üzere değişen çevresel faktörler, azalan hekim ziyaretleri gibi pek çok takviye risk de barındırıyor. O halde evde kalmak zorunda kalan migren hastaları için ne önerebilirim?

  • Migren ataklarını tedavi etmektense önlemeyi tercih edelim. Bu bağlamda biyolojik saati bozmamak, ev içinde yoga vb makul egzersizleri devam ettirmek, bol su tüketmek (günlük kg başı 30 ml), düzenli ve sağlıklı beslenmek, evi sıkça havalandırarak oksijen girişi sağlamak, sosyal medya dahil virüs haberlerini sürekli takip etmemek, ekran başında geçirdiğimiz süreyi kısıtlamak, buna karşın telefonla hoparlörden konuşmak, kitap okumak, el becerisi ile ilgilenmek, uzun zamandır biriken ev işlerini sırayla yaparak kendimizi iyi hissetmek önemli adımlardır.
  • Migren atakları için hekiminiz size her gün içmeniz gereken koruyucu ilaçlar verdiyse ve normalde yakın zamanda bu tedaviyi kesecek olsanız dahi uzatmak konusunda hekiminiz ile temas kurun.
  • Ağrı eşiğini yükseltmek için doğal yollardan magnezyum, çinko, kalsiyum gibi takviyeleri hekiminizin bilgisi dahilinde uygun dozda almaya çalışın.
  • Ağrı geleceğini hissederseniz öncelikli olarak hekiminiz tarafından aksi bir durum belirtilmediği sürece “domperidon veya metoklopramid” gibi “gastrik parezi” önleyici bir ilacı ibuprofen dışı uygun bir analjezikle kombine ederek alın
  • Buna rağmen ağrınız devam ederse hekiminizin size uygun göreceği ikinci basamak migrene özgü ilaç tedavisini uygulayın.
  • İlaçları aldıktan sonra loş ışıklı sakin bir ortamda istirahat edin. Zorunlu olmadıkça hareket etmeyin, konuşmayın ve kesinlikle ekrana bakmayın. Geçmiş tecrübelerinize göre alnınıza veya başınıza bir paket donmuş bezelye veya buz jeli ile soğuk uygulamak ta iyi bir yöntem olabilir. Keza varsa bir yakınınızdan boyun, alın ve sırt bölgesine sakin bir masaj da talep edebilirsiniz.
  • Ağrı geçtiğinde bu deneyiminize ait bilgileri (kaç saat sürdü? Şiddeti nasıldı? Hangi basamaktaki tedavi ile geçti? Vb) ağrı günlüğünüze kaydedin. İlk hekim ziyaretinizde doktorunuza göstererek tedavinizin devamını bu bilgiler doğrultusunda ayarlamaya çalışın.

Ağrısız günler dileğiyle…

10.04.2020, Mersin

avatar
Prof. Dr. Aynur ÖZGE, MD, PhD

Prof. Dr. Aynur Özge, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Nöroloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği yapmaktadır. Uzmanlık alanları arasında Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji bulunmaktadır. Eğitimini tamamladıktan sonra akademik kariyerine odaklanarak, nöroloji alanında derinlemesine bir uzmanlık edinmiştir.