Alzheimer hastalarının evde bakımı ve kurumsal bakım
Nörolojik bir hastalık olan Alzheimer; dünya engelli sıralamasında; kalp, kanserden sonra, diyabetten önce üçüncü sırada.
Alzheimer, en pahalı tedavisi olan, ekonomi, iş hayatına, kaliteli yaşama en olumsuz etkisi olan, yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve insanın aklını canından önce alan hastalıktır.
Türkiye’de 1 milyon kişi, Mersin’de 20 bine yakın Alzheimer hastası var. Yakınlarıyla birlikte Türkiye’de 5 milyon, Mersin’de 100 bine yakın kişiyi yakından ilgilendiriyor.
BM’ye göre, 1950-2010’de 60 yılda ortalama yaşam süresi 46 yıldan 68 yıla çıktı.
Bugün Türkiye’de ortalama ömür, erkeklerde 75, kadında 81 oldu.
Dünya giderek yaşlanıyor: 2050’de dünya nüfusunun %22’sinin 65 yaş ve üzeri olması bekleniyor.
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nün beş yıl uğraşıp hazırladığı ve TÜİK verilerine göre 90 yaş üzerinde 145.341 kişi, 100 yaş üzerinde ise 48 bin kişi yaşıyor. Ancak 100 yaş üzerindeki 70 hasta kendi ihtiyacını giderebiliyor. Araştırmayı yapan Prof. Dr. İsmail Tufan’ın şu cümlesi ise gelecek soruna işaret ediyor: Antalya Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nün son araştırmasına göre. “Eskiden cami avlularına koynunda mektupla bebek bırakılırdı, şimdi demans hastası olduğunu belirten yaftalarıyla yaşlılar terk ediliyor.” diyor.
Yaşlı bireylerimizin yaşam kalitesini artırmak ve onlara saygı göstermek, sorumluluklarımızdan biridir.