Yüz Felci (Bell Paralizisi)
Yüzün mimik hareketlerini sağlayan kuvvet sinirinin "Fasiyal Sinir" hasar görmesi nedeniyle gözlenen, sıklıkla ani gelişen ve tek taraflı olan bir durumdur.
Bu sinir sıklıkla beyinden çıktıktan sonra kafatasını terk edip cilt altından yüze dağılacağı noktada (kulak arkasında özel bir delik) sıkışarak (istenmeyen şişlik olarak anılan “ödem” nedeniyle) hasar görür.
Hasara bağlı olarak bu sinirin görev alanına giren diğer işlevlerde aksar. Örneğin, gözyaşı bezinin salgısı azalır (kuru göz), çene altındaki tükrük bezlerinin salgısı azalır (ağız kuruluğu) ve dilin tat hücreleri görev yapamaz.
Soğuk ve rüzgara maruz kalmanın suçlandığı bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Hastalar; aniden ortaya çıkan gıdaların ağız kenarından istemsiz şekilde akması, yüzde çarpılma, yüz ağrısı ve uyuşukluğu gibi yakınmalar ile başvurur. Yapılan nörolojik muayenede bu sorun dışında beyin ve sinir sistemi sorunu saptanmaz. Teşhisten emin olunmadan önce başka nedenleri (incinme, tümör, iltihap vb.) dışlamak için beyin filmleri ve kan tahlilleri yapılabilir.
Elektrofizyolojik testler adı verilen ve sinir ileti hızını ya da sinirin hastalanma yüzdesini göstermeye yarayan EMG gibi incelemeler tanı ve tedaviyi takipte son derece yararlıdır.
Bell Paralizisi'nde tedavi ilaç tedavisidir. Göz kuruluğu için suni gözyaşı ile göz koruması hayati önem taşımaktadır. Özgün durumlarda ameliyat ile müdahale gerekebilir.