Sinir Sıkışması (Tuzak Nöropatisi)
Uzuvlarda yer alan kuvvet (motor) veya hissi (duysal) sinirlerin özel bölgelerde bası altında kalması veya mekanik olarak sıkışması sonucu yaşanan hasar tıpta “tuzak nöropatisi” olarak bilinin sinir sıkışmalarını ifade eder.
En sık görülen türü el bileğinde sinir sıkışması sonucu yaşanan “Karpal Tünel Sendromu”dur. Sebep el bileğinin iç kısmında yer alan ve “karpal tünel” olarak isimlendirilen oluğu kapatan bağ dokusu şeklindeki bant’ın kalınlaşması ve altındaki sinir-damar demetindeki akımı bozmasıdır. Elde ilk üç parmakta yaşanan uyuşukluk, özellikle yorulmakla artan el ağrısı, kavanoz kapağı açma, bükme gibi hareketlerde dikkati çeken güçsüzlük, başparmak ayasında görülen kas erimesi, terleme bozukluğu ve zamanla dikkati çeken kola doğru yayılan ağrılar en önemli belirtilerdir. Hanımlarda ve özellikle gebelik döneminde sık rastlanan bu tablo başta şeker hastalığı olmak üzere sinir uçlarını etkileyen tüm hastalıklara eşlik eder.
Dirsek dış kısmındaki “kubital oluk” olarak isimlendirilen bölgede “ulnar sinir” sıkışması “kubital oluk sendromu” olarak isimlendirilir. Dirsekten elin 4-5. parmaklarına doğru yayılan ağrı-uyuşukluk ve el parmaklarını açarken gözlenen güçsüzlük başlıca belirtileridir.
Daha seyrek görülen diğer tuzak nöropatileri şunlardır;
- Median sinirin dirsek çukurunda sıkışması (pronator teres sendromu)
- “Anterior interossöz sendrom”
- Ulnar sinirin el bileğinde sıkışması (Guyon kanalı nöropatisi)
- Radial sinirin kolda sıkışması (Cumartesi gecesi paralizisi)
- Tenisçi dirseği (posterior interossöz sendrom)
- “Siyatik sinir” sıkışması
- Dizde “peroneal sinir” sıkışması
- Ayak bileği iç kısmında “Tarsal tünel sendromu”
- Bacak yan kısmında lateral femoral kutanöz sinir sıkışması (meralgia parestetika)
- Boyunda özgün sinir sıkışmaları (torasik çıkım sendromu vb.)
- Damar tıkanıklığına veya genetik yatkınlığa bağlı ağrılı sinir sıkışmaları
Sinir sıkışması tanısı esas olarak muayene ve sinir iletim incelemesi (EMG) ile konur. EMG sinir sıkışmasının yerleşimi kadar süreç hakkında da bilgi veren yegane yöntemdir. Ehil ellerde yapıldığı takdirde çok yüksek bir doğruluk yüzdesine sahiptir. Ayrıca gerekli durumlarda dopler, MR, ultrason gibi ek yöntemlerden de yararlanılabilir.
Tedavi;
- Önleyici davranışsal tedaviler
- Önleyici araçlar (atel vb.)
- İlaç tedavisi (ağızdan veya sinir sıkışıklığı alanına enjeksiyon şeklinde)
- Cerrahi müdahale seçeneklerinden oluşur.
Bazı olgular uygun tedaviye rağmen tekrar edebilir. Uygun klinik izlem çok önemlidir.