Migren ve Dirençli Başağrılarında Sinir Blokları
Migren her ne kadar tekrarlayan başağrıları ile seyreden bir başağrısı çeşidi olsa da zamanla pek çok nedenle ağrıların sıklaştığı ve şekil değiştirdiği bilinmektedir. Migren hastalarında ağrıların doğru şekilde tedavi edilmemesi, eşlik eden uyku bozukluğu, obezite, kaygı sorunları, damar sorunları gibi pek çok neden kronikleşmeye (müzminleşme) sebep olur.
Bu hastalarda mutlaka ağrı önleyici (proflaksi) ilaç dışı, medikal ve girişimsel tedaviler düşünülmelidir. İlaç dışı uygulamalarda en çok önerilen yöntemler, doğru beslenme, nefes alma, gevşeme teknikleri, bilişsel-davranışsal tedaviler, biyofeedback ve akupunktur gibi yöntemlerdir.
Medikal tedaviler hekim önerisi ile ortalama 6-9 ay süreyle uygulanacak bilimsel olarak değeri ispatlanmış farklı ilaçları kapsamaktadır. İlaç tedavisiyle sonuç alınamayan veya ilaç tedavisi seçeneklerini tolere edemeyen hastalarda periferik sinir blokları önemli alternatiflerdir. Bu işlem deneyimli bir hekim tarafından cilt altına hedeflenen sinirin alanına uygulanan 2 cc kadar Lokal Anestezik (lidokain veya bupivokain) ve bazen kombine ilaç uygulamasını kapsar.
Gerektiği durumlarda bu işleme kaslardaki romatizmal nodüllere ve aşırı gerilmelere yönelik uygulanacak "tetik nokta enjeksiyonları" eklenebilir.