Hekim Hasta İlişkisi Değişti mi?
Evde kalmak hayat kurtarır oldu son zamanda. Pandemi gerçeği öğretti bizi bir insanın bir diğerini aslında ne kadar yakınen ilgilendirdiğini. Keza birey kavramı da yeniden tarife büründü tüm bu gerekler ışığında. Özgürlük alanlarımız arasındaki belirsiz çizgi bir kez daha çizildi yeni dünya gerçekleri ile. Bu hayatımızı sağlık açısından etkilediği kadar sosyal açıdan ve ekonomik açıdan da etkiledi kaçınılmaz olarak. Öncelikle de alışkanlıklarımızı etkiledi. Eskiden birini gördüğünüzde sarılmak, öpmek, hiç olmazsa tokalaşmak normal, aksi “kabalık” iken şimdilerde bunları yapmak hastalık yayıcı ve zararlı hareketler oldu. Kimse bir diğerine 1 metreden fazla yaklaşmasın diyor epidemiyologlar sosyal izolasyona dikkat çekerek.
Peki ya hekim-hasta ilişkisi?
Ağrınız var, doktora gidiyorsunuz pek çok endişeyi zorlukla aşarak doktor maskesi ve tepeden tırnağa yeni koruyucu giysileri ile karşılıyor sizi, mimiklerini tam olarak göremiyorsunuz maskenin ardından çok ta iyi anlaşılamayan bir konuşma garip geliyor size muayene sırasında hem o hem de siz tedirginsiniz bir an önce işiniz bitsin ve evinize dönün istiyorsunuz hekim de sizin aciliyetinize karar verip kapsamlı değerlendirmeyi selim günlere bırakma gayretinde anlıyorsunuz eldivenli eli, sarıp sarmalanmış ekipmanları ile alışılmışın dışında bir muayene yapıyor zorunlu birkaç tetkik ile sınırlıyor taleplerini ve nihayetinde uzaktan göz teması dışında bir temas olmaksızın tamamlanıyor viziteniz ilaçlarınızı alıp gidiyorsunuz eve aklınızda pek çok soru ile.
Peki soruların cevapları için ne yapmalısınız? Ve bu dönemde salgınla mücadele eden hastaneleri daha fazla meşgul etmemek için ne gelir elinizden?
- Hastalığınızı, tedavi şekli ve ilaçların uygulamalarını iyice okuyun. Anlamadıklarınızı kısa sorularla hekiminize yazılı olarak iletin.
- Sonuç almak için biraz sabırlı olun, hazır evdesiniz gelişmeleri dikkatle takip edip notlar alın
- Takip vizitenizde o notlar, hatta gerekiyorsa ilave birkaç fotoğraf, video vb hekimin işini kolaylaştıracaktır, dolayısıyla sizin de.
- İlaçlarınızı eczaneden aldığınızda raporlu ilaçlarınızı 3 ay süreyle ek bir işlem gerekmeksizin alabileceksiniz mevcut yasal düzenleme gereği. Hekiminizi bu noktada fazlaca rahatsız etmeyin ki o da diğer hastalara zaman ayırabilsin.
- Prospektüsler o ilaca ait kısa ve uzun vadede görülen tüm yan etkileri içeren bilgilerle doludur. Hekimler meslek diplomalarını aldıklarında o bilgileri bilmek durumundadırlar. Dolayısıyla prospektüsteki her satırı hekime doğrulatmak yerine sizde gözlenen sorunlara odaklanmak daha akılcı bir yaklaşımdır.
- Hekimler Hipokrat yemini etmiş olsalar da tıbbi tedavi tavsiye ederler. Yani bakım hizmeti hekimlik hizmeti dışında ayrı bir konudur. Bu noktadaki sorunlarınızı bakım alanındaki sosyal hizmet yetkilileri ile paylaşmak daha akılcı bir yoldur.
- Son olarak siz yeni ilişki ve yeni dünya düzeni konusunda endişeli olabilirsiniz. Ancak bilin ki tüm bu durumlar hekimler için de çok yeni. Onlar da bir yandan işlerini aksatmadan yapmaya çalışırken bir yandan eksik ekipmanları temin etmek, ekiplerini korumak, ailelerine hastalık taşımamak, konuyla ilgili günlük gelişmeleri takip edecek şekilde okuma yapmak, diğer meslektaşları ile bilgi alış verişi yapmak ve mevcut gerçekler içinde en ideal çözümleri bulmaya çalışmakla meşguller. Böylesi bir durumda babanızın ihtiyacı olan fazladan bezi nereden bulacağınız veya sosyal güvenlik sisteminin ödemediği tıbbi ürünün nasıl bulunacağı konusunda sizinle yeterince ilgilenmedikleri için onlara kızmayın.
Tüm bunlar çok yeni. Ne kadar devam edeceğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Ve bizi ancak koşulsuz sevgi, saygı, anlayış, sabır ve etkili iletişim kurtaracak. Ne demiş atalarımız, “insan insanın zehirini alır”….
Sağlıkla kalın.
09.04.2020